Vanhan ajan joulureseptejä: Presidentin rouvan piparkakut

Kankaisten linnan keittiössä on leivottu jo vuosisatoja, ja monia resepteistä on säästynyt tähän päivään asti. Jouluisten reseptien joukosta löytyy muun muassa seuraava piparkakkuresepti. Tämän ja monta muuta Kankaisten linnan keittiön alkuperäistä reseptiä löydät Kankaisten Ystävät Ry:n kokoamasta reseptikirjasta. Reseptikirja julkaistiin juuri, ja sen julkaisua edelsi vanhoihin resepteihin tutustuminen ja niiden leipominen sekä tietenkin koemaistaminen. Reseptivihkon voi ostaa ystäviltä suoraan 15 euron hintaan lähettämällä viestiä osoitteeseen kankaistenystavat@gmail.com.  Kankaisten Ystävät Ry tekee arvokasta työtä Kankaisten kartanokulttuurin parissa, ja heidän toimintaan voit tutustua enemmän esimerkiksi heidän facebook-sivun kautta.

Presidentin rouvan piparkakut

  • 8 kananmunaa
  • 2 naulaa fariinisokeria
  • 4 rkl valkoista sokeria
  • 1 kortteli sulatettua voita
  • 2 juomalasillista kermaa
  • 3 tl soodaa (kermaan sekoitettuna)
  • 1/2 naulaa mantelilastuja
  • 1 luoti kardemumman siemeniä
  • 2 tl kanelia
  • 1 tl mausteneilikkaa
  • 3 1/2 naulaa vehnäjauhoja

Kaikki ainekset sekoitetaan keskenään, jauhot viimeiseksi. Taikinasta leivotaan sormenpaksuisia tankoja. Tangot paistetaan uunissa keskilämpötilassa. Paistamisen jälkeen tangot leikataan paloiksi viistosti. Palat pannaan uuniin kuivumaan.

1 naula = 420 g
1 kortteli = 2 juomalasillista (0,327 l)
1 luoti = n. 33 siementä (13,28 g)

Annos on suuri; kotikäyttöön kannattaa kokeilla esim. 1/4 annosta. Mantelilastut voi korvata mantelijauheella ja piparit leipoa perinteisesti kaulimalla taikina ja käyttämällä piparkakkumuotteja. (Reseptin on työstänyt käyttöön Kankaisten kesäkahvilaan 2016 Maskun-Ruskon-Vahdon 4H-yhdistys.)