Gammaldags recept till julen

I Kankas slotts kök har det bakats i åratal. Bland julrecepten hittar man bland annat följande Presidentskans pepparkakor. Det här tillsammans med flera andra recpet som användes i köket har samlats ihop av Kankas RF.

Presidentskans pepparkakor

  • 8 ägg
  • 2 pund farinsocker
  • 4 msk kristallsocker
  • 1 kvarter smält smör
  • 2 glas grädde
  • 3 tsk soda (blandat i grädden)
  • 1/2 pund mandelspån
  • 1 lod kardemummafrön
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk kryddnejlika
  • 3 1/2 pund vetemjöl

Alla ingredienser blandas med varandra, mjölet tillsätts sist. Degen rullas ut till fingertjocka längder. Längderna gräddas i medelgod ugnsvärme. Skär längderna i sneda bitar. Låt bitarna torka i ugnen.

1 pund = 420 g
1 kvarter = 2 glas (0,327 l)
1 lod = ca 33 frön (13,28 g)

Degen är stor, det lönar sig att prova till exempel med en 1/4 deg för husbehov. Mandelspån kan ersättas med mandelpulver. Kakorna kan bakas som traditionella pepparkakor, kavla ut degen och tryck ut kakor med pepparkaksformar. (Receptet har tagits fram av 4H-föreningen i Masku, Rusko och Vahto för sommarcafèet på Kankas gård sommaren 2016.)